
După 15 ediții ale proiectului “Camionul de Crăciun”, ne-am gândit la modalități prin care această acțiune socială să capete un caracter educațional. Am știut că deja comunitățile erau pregătite pentru a duce acest proiect mai departe, așa că am creat un proiect de follow-up, prin care toți copiii care au primit un dar de Crăciun, să facă ceva în schimb, să învețe să spună mulțumesc. “Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici” este despre implicarea celor mici și a tinerilor în probleme cu care se confruntă comunitatea din care fac parte.
Prima ediție în 2016
Atunci când s-au distribuit cadourile în decembrie 2015, în cadrul acțiunii “Camionul de Crăciun”, cei care au primit daruri au fost îndrumați să se gândească la ce acțiuni de voluntariat ar putea să facă după puterile lor, pentru comunitatea în care trăiesc.
În prima săptămână din luna februarie a anului 2016, în cadrul proiectului “Ziua Bună!” voluntarii Tășuleasa Social s-au deplasat în 37 de localități din mediul rural, însoțiți de inspectori școlari și le-au povestit elevilor ce înseamnă să fii voluntar și cât de frumos este să participi cu ceva în comunitatea în care locuiești. Au fost “profesori” pentru o zi.
Elevii au participat activ și au oferit o mulțime de idei de proiecte ce abia așteptau să fie puse în aplicare. Proiectul organizat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a beneficiat de susținerea inspectorilor școlari ce i-au însoțit pe voluntarii noștri prin tot județul.
După o atentă selecție și pregătire a ideilor propuse de școlari, în 2 aprilie 2016 s-au desfășurat simultan acțiuni de voluntariat concepute și propuse de elevi pentru comunitatea în care trăiesc. Suntem mândri că am fost catalizatorul unei acțiuni care a însemnat:
- 8.000 de persoane implicate
- 74 de școli din 4 județe
- 90 voluntari Tășu pe 15 rute
- 63 locații unde s-au făcut ecologizări și amenajări ale spațiului școlii, 25 locații unde s-au plantat puieți, 13 proiecte sociale, 6 proiecte culturale.
Ne-a însoțit în câteva locații, pentru a încuraja participanții să facă mai mult pentru comunitatea lor câstigătorul ultramaratonului 6633 Arctic Ultra, Tiberiu Ușeriu. Acesta a participat la câteva proiecte și a încurajat elevii să își urmeze visele.
Pentru a răsplăti implicarea, entuziasmul și motivația elevilor/profesorilor, organizarea și originalitatea proiectului, precum și comunicarea dintre școli și voluntarii Tășu au fost alese patru școli care au primit un premiu ce consta într-o vizită la Pădurea Pedagogică. Premianții au fost:
- Școala Gimnazială Uriu - înfrumusețarea curții școlii, organizarea unei expoziții de obiecte handmade – realizate din materiale reciclate și a unui târg cu prăjituri „ca la mama acasă”. Obiectele handmade și prăjiturile au fost puse spre vânzare, banii strânși urmând să fie folosiți la alte proiecte de voluntariat.
- Școala Gimnazială Silivașu de Câmpie – spectacol organizat în Casa de Cultură. Am văzut dansuri tradiționale, prezentarea comunei cu date socio-culturale, a portului popular din zonă și a unor obiceiuri tradiționale locale și s-a amenajat un mic muzeu etnografic.
- Școala Gimnazială Josenii Bârgăului -înfrumusețarea pereților școlii care au fost pictați cu un soare, un curcubeu și numele scolii, ecologizare, marcarea terenului de sport;
- Școala Gimnazială Șieu-Odorhei -reamenajarea și ecologizarea curții școlii, plantare flori și puieți ornamentali.
Seria acțiunilor “Ziua Bună” s-a încheiat cu vizita realizată de “premianți” (elevii claselor V-VIII) din școlile Șieu-Odorhei, Silivasu de Câmpie și Uriu, în cadrul Săptămânii Altfel la Pădurea Pedagogică din campusul Tășuleasa. Am fost bucuroși să îi vedem dornici de a afla cât mai multe informații despre diverse specii de arbori, animale, mediul înconjurător sau moduri alternative de produs energie electrică.
Proiectul a fost organizat cu sprijinul Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Coca-Cola România și După Noi.

Împăduriri simultane
În următorul an, în 2017, ne-am concentrat pe una din cele mai iubite activități Tășuleasa Social: împăduriri!
Pentru ediția din 2017, Tășuleasa Social a propus beneficiarilor cadourilor o zi în care să planteze un arbore în semn de recunoștință. În această zi, fiecare școală înscrisă în proiect a realizat o acțiune de împădurire la care să poată participa toți membrii localității. Considerăm esențial ca și persoanele din zona rurală să poată avea șansa
de a participa la activități de voluntariat (este binecunoscut faptul că la nivel național, procentul acestora este considerabil mai mic față de cele din zona urbană), iar acest proiect îi poate mobiliza și motiva să desfășoare și alte acțiuni, totul cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității în care locuiesc. Ba mai mult, 80% din publicul
țintă de anul acesta au fost școli noi, aspect foarte important deoarece am putut oferi și altor persoane ocazia de a se implica în proiect.
În cadrul proiectului s-a creat o bază de date cu elevii și profesorii reprezentanți ai fiecărei școli, s-a pregătit un program de workshop-uri cu tematică de mediu, timp de opt zile, am primit în campusul de la Tășuleasa Social, patru grupe a câte 30 de profesori și elevi care au stat câte două zile și au participat la ateliere cu tematică de mediu. Fiecare școală implicată - asistată de voluntari Tășuleasa – a desfășurat plantarea de puieți, de pomi fructiferi sau de arbuști ornamentali.
Copiii de la școlile primare, au realizat expoziții de desene, de lucruri făcute manual, unii au stropit sau îngrijit puieții alături de părinți sau profesori.
Un munte de plastic
În primăvara anului 2018, cu ajutorul copiilor voluntari, am strâns un munte de plastic
Următoarea ediție a proiectului a avut ca focus colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea. Voluntari Tășuleasa au mers în școli din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș și Sălaj și au povestit despre efectele devastatoare a plasticului asupra mediului. Elevii au fost încurajați ca pe perioada vacanței de primăvară, să adune selectiv plasticul. Ne-am întors în fiecare sat participant și am colectat sacii de plastic strânși de copii, i-am încărcat în camioane și le-am dus pe toate la un loc, la vama din Cluj. S-au strâns șase tone de plastic, un adevărat munte de deșeuri.
Voluntari mici, Via Transilvanica. Via Transilvanica, voluntari mici.
Proiectul Via Transilvanica este un proiect național care cere implicarea comunității pentru a putea să supraviețuiască. De aceea, în 2019 am vizitat copiii care locuiesc în carea drumului, sau în apropiere, pentru a le spune povestea acestui proiect. Și desigur, pentru a-i ajuta să își găsească locul pe acest drum, să înțeleagă că este al lor.
Astfel, copii din județele X Y, au organizat ateliere de pictură la școală, cu materiale pe care Tășuleasa Social le-a pus la dispozție, pentru a realiza pietre și bolovani colorați, pe care să îi punem la baza monumentului “Crucea de Fier” de pe Via Transilvanica, în apropierea campusului Tășuleasa. Astfel, nu numai că s-a înfrumusețat drumul, dar am reușit să îi apropiem pe copiii de acest traseu și să îi facem să transmită acest sentiment mai departe în comunitatea unde trăiesc.