“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

2016-08-11 - Tasuleasa - banner - parteneriat - v1 - gabriel

 

 

Te-ai gândit vreodată cum e să dormi pe munte?

 

Tăşuleasa Social îşi continuă lecţia de dragoste faţă de natură și în 2018 prin proiectul de educație montană Școala de Mers pe Munte #4! Anul acesta vom selecta încă 200 de persoane (împărțite în 8 grupe) și le vom instrui în tainele mersului pe munte.
 
A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate exhaustiv în formă didactică şi practică. Noi, cei de la Tăşuleasa Social credem că astfel de cunoştinţe ne sunt de folos şi dincolo de domeniul lor specific, lecţia muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoşi, mai solidari, mai sensibili la frumos şi mai responsabili faţă de natură.
 
Școala de Mers pe Munte este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpinã pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori.
 

Obiective:

 
Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare mersului pe munte şi prin punerea acestora în practică.
Obiectivul secundar este acela de a pune în valoare potențialul natural al Munților Călimani, a Țării Dornelor și al împrejurimilor.
 

Cum se desfășoară?

 
În primul rând te înscrii completând un formular până pe 3 iunie. Persoanele selectate vor fi repartizate aleatoriu într-una dintre cele 8 grupe (menționăm că nu vom lua sau repartiza grupuri de prieteni într-o grupă). Acestea vor participa timp de 2 zile la workshop-uri în campusul Tășuleasa Social, în cadrul cărora vom vorbi despre: orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. În următoarele 2 zile și 2 nopți participanții vor aplica cele învâțate într-o drumeție cu campare și dormit la cort, în Munții Călimani, împreună cu instructorii.
 

Workshop-urile

 
Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte 2 persoane Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist și ne vom bucura să revedem o parte din instructorii ce au inspirat grupele trecute.
 

Cum și când se ajunge la Tășuleasa Social?

 
Școala de Mers pe Munte începe în campusul de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța, sat Piatra Fântănele, jud. Bistrița-Năsăud. Dacă ai ajuns la Piatra Fântânele cu autocarul, până la campusul Tășuleasa Social se poate veni la pas (2,5km). Dacă ai ajuns cu automobil propriu, poți parca la noi în curte.
 
Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 10-13, începând cu ziua 1 în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se poate pleca de la Tășuleasa este 11-13, în ziua 5.
 
Fiecare participant trebuie să își asigure transportul pănă la/de la noi. Putem oferi sugestii de transport pentru fiecare oraș de unde veniți (orar, trenuri, autobuze etc). De asemenea, veți fi puși în contact cu alte persoane din grupa voastră care vin cu automobil propriu. Odată selectați, vă vom oferi mai multe detalii prin e-mail.
 

Calendar

 
Înscriere: 17 mai – 3 iunie 2018 (ora 23.59*) – se citesc condițiile de participare și se completează formularul
Selecție*: 4-5 iunie – vom trimite un email cu răspunsul nostru, pozitiv sau negativ
Confirmarea locurilor de către participanți: 5-13 iunie
Completarea locurilor neocupate: 13 -15 iunie
Desfășurare: 14 iulie – 1 august – cele 8 grupe vor veni în intervale diferite de timp
 

*Vom ține cont și de cei care s-au înscris în anii precedenți, dar nu au fost selectați.
** Selecția va fii făcută de un juriu format din 5 persoane care va evalua individual fiecare formular. Acestea vor primii diferite punctaje, iar aplicațiile cu cele mai mari punctaje vor fii selectate să participe.
*** Pentru șanse sporite de selecție, înainte să vă înscrieți, vă recomandăm să participați la unul dintre cele 3 workshopuri din țară sau să vizualizați videoul live de prezentare a proiectuui de pe pagina de FB.

 

Ce oferim în mod gratuit participanţilor ?

 
– Punem la dispoziţie spaţii de cazare în cabane dotate cu grup sanitar (6 paturi/cameră), sală de mese şi spaţii optime pentru susţinerea cursurilor specifice ;
– Se asigură materiale de calitate necesare drumeției pe munte (cort, sac de dormit, izopren, rucsaci, de la branduri precum Marmot, Petzl, Coleman, Primus etc);
– Pentru că siguranța este unul dintre aspectele noastre prioritare am încheiat și anul acesta o asigurare de sănătate tuturor cursanților pentru zilele în care participă la proiect. De asemenea, avem truse medicale în timpul drumeției și persoane competente să ofere primul-ajutor.
– Sunt asigurate 3 mese pe zi, în fiecare dintre cele 4 zile ale Școlii de Mers pe Munte. Persoanele vegetariene vor avea de asemenea un meniu specific.
– Este asigurat transportul între Tășuleasa Social și Munții Călimani;
– Daca aveti nevoie de consultanță, sfaturi prietenoase și alte informații le transmitem cu drag prin email sau prin pagina de Facebook.
 

Cheltuieli și ce trebuie să aibă participanţii asupra lor ?

 
Pentru că ne dorim să implicăm cât mai multe persoane în acest proiect, fiecare participant selectat va trebui să plătească suma de 100 lei. Prin această donație autosusți proiectul și astfel pot participe în plus 50 de persoane începătoare ca și tine.
Pe lângă asigurarea transportului propriu, curiozitate şi entuziasm, mai aveţi nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine (vi se vor furniza detalii suplimentare după selecție). De restul de ocupăm noi. Fiți bineveniți!

 

 

 

Impresii de la SDMPM

 

”Am reușit în 4 zile să cunosc niște oameni extraordinari și să asimilez informații pe care altfel, cu greu le-aș fi aflat. Din punct de vedere organizatoric, al cursurilor și al mersului pe munte în sine n-am absolut nimic de reproșat. Totul mi s-a părut perfect organizat și pus la punct. Toată lumea chiar voia să ne învețe ceva și n-am rămas la nicio întrebare fără răspuns. Bravo!” Carmen Bucșa, Sibiu

 

„Am participat la Școala de Mers pe Munte și am sufletul strâns acum că m-am întors în oraș unde priveliștea nu-i la fel, unde oamenii n-au timp și chef, unde nu mai sunteți voi cu spiritul și energia minunată”. Andreea Andrei, Cluj-Napoca

 

”SDMPM a fost o experiență foarte frumoasă în care am întâlnit oameni minunați. Am învâțat că este foarte important să oferi, să dai și pe urmă să aștepți, să ceri. Plecarea mea din campus de la Tășu a fost grea, plină de emoție și am simțit cum o parte din aceste multe responsabilități au fost preluate și de mine.” Mitică Sabie, Vatra Dornei

 

ÎN COLABORARE CU

Vreau să mă înscriu

Citește cu atenție condițiile de participare, iar apoi vei putea completa formularul de înscriere! Fiind
singura metodă de selecție ai în vedere faptul că durează cel putin 15 minute ca să treci prin ambele etape!

Condiții