Grupa de copii din Chișinău

Tasuleasa, 04.11.2012

Intr-un schimb de experienta 6 voluntari din Bistrita au venit la Tasuleasa pentru a petrece cateva zile impreuna cu cei 9 tineri din Chisinau, experienta care s-a incheiat in ultima seara cu un foc de tabara.

Un grup de copii din Republica Moldova a vizitat campusul Tășuleasa Social în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie. Acest lucru a fost posibil datorită celor de la Coca-Cola HBC Romania care au sponsorizat venirea tinerilor la noi, aceștia fiind copiii angajaților de la Coca-Cola Hellenic Chișinău.

 

În cele 6 zile petrecute la Tășuleasa, tinerii au avut parte de un program bine pus la punct. Aceștia au participat la diferite activități cu voluntarii asociației care au avut grijă ca în fiecare zi copiii din Chișinău să aibă ocazia să învețe ceva. Astfel săptămâna a început cu jocuri ce aveau ca scop formarea unei echipe, tinerii s-au cunoscut mai bine și au învățat să lucreze împreună. Programul a continuat cu vizita în Pădurea Pedagogică, loc în care cei 9 copii împreună cu cei 2 însoțitorii ai lor au aflat informații despre pădure, apă și legătura acestora în raport cu omul. În același timp au avut posibilitatea să încerce elementele practice din Pădurea Pedagogică, elemente care le puneau la încercare curajul, echilibrul și încrederea.
Programul fiecarei zile s-a încheiat cu o sesiune de filme, acestea au avut rolul de a prezenta proiecte Tășuleasa care i-au făcut pe copii să aprecieze mai mult mediul înconjurător, constientizând astfel impactul negativ al omului asupra mediului.

 

Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, cei de la Tășuleasa au organizat pe data de 31 octombrie o petrecere de Halloween, cu măști, muzică, mâncare specifica și decoruri în ton cu tema petrecerii. Tot pentru a destinde atmosfera pentru micii musafiri din Chișinău au fost organizate 3 excursii. Una la Hotelul Castel Dracula, cea de a doua la Centrul de educație din Dorna Candrenilor, unde un ranger de la Parcul Național Călimani le-a vorbit despre munți. Nu în ultimul rând, tinerii au vizitat Bistrița, loc în care un ghid le-a prezentat punctele de atracție din orașul medieval. La toate acestea s-a adaugat și o drumeție pe muntele Tășuleasa.

 

Într-un schimb de experiență 6 voluntari din Bistrița au venit la Tășuleasa pentru a petrece câteva zile împreună cu cei 9 tineri din Chișinău, experiența care s-a încheiat în ultima seară cu un foc de tabără. Aceștia au avut ocazia să cânte, să povestească și să-și spună ultimele gânduri legate de săptămâna petrecută la Tășuleasa.

 

 

În completarea celor spuse, mai mulți dintre cei care au participat la programul acestei săptămâni au declarat:

 

“Mie cel mai mult la Tășuleasa mi-au plăcut activitățile și voluntarii care au stat cu noi. Și dacă aș numi un singur lucru, ceea ce este foarte greu, acela ar fi Pădurea Pedagogică. Cel mai important lucru pe care l-am învățat la Tășuleasa a fost atunci când am numărat anii după inelele copacilor, nu știam să fac acest lucru până să vin aici.”

Bajura Valeriu, 13 ani, Chișinău

 

“Pe lângă micile excursii pe Tășuleasa, în frumosul oraș medieval Bistrița, vizita la Centrul de educație Dorna Candrenilor, jocurile și distracțiile, cele mai importante lucruri pe care copii le-au văzut, au fost filmulețele educative despre Tășuleasa. Probabil aceștia vizionându-le au văzut implicarea omului în natură și mai ales în defrișarea pădurilor, care aduce efecte negative în ecosistem. Sper ca după aceste momente copii să fie mai responsabili în relația lor cu natura.

 

Vorbind acum despre experiența mea din cadrul Tășuleasa Social îmi dau seama că pe lângă frumoasele împrejurimi în care m-am aflat, fiind chiar în sanul naturii, pot spune că totuși cel mai frumos lucru întâlnit aici sunt oamenii, voluntarii pe care i-am cunoscut. Sunt niște voluntari plini de viață ce te energizează, te inspiră să fii mai bun nu doar cu ceilalți ci și cu natura. Țin să le mulțumesc Anei, lui tanti Efti, Natașei, lui Paul, Roxanei, lui Silviu și Monei pentru efortul depus și căldura cu care ne-au găzduit.”
Alina Alexai, 22 ani, însoțitor Chișinău

 

“Am fost foarte entuziasmată să vin la Tășu și să-mi petrec weekend-ul cu copiii. Au fost foarte deschiși în tot ceea ce ne-am propus. Această întâlnire cu Tășuleasa eu consider că a fost o idee bună și pentru copiii din Republica Moldova, care au rămas plăcut impresionați. Cred că aceștia vor duce spiritul Tășu mai departe, am schimbat păreri, zâmbete și sper să ne revedem din nou în aceeași formula.”
Mic Eliza, 14 ani, Bistrița

 

“Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la Tășuleasa a fost faptul că am găsit aici o familie în care există multă dragoste. M-a impresionat sufletul cald și pasiunea voluntarilor pentru tot ceea ce fac. Cel mai important lucru pe care l-am învățat aici a fost că atunci când lucrezi în echipă, imposibilul devine posibil. La fel de important este că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, neapărat se va implini.”
Petra Mihaela, 15 ani, Chișinău

 

“Cu siguranță Tășuleasa Social joacă un rol foarte important în socializarea și educarea copiilor, atât în raport cu sine, cât și în raport cu natura ce ne înconjoară. Voluntarii de aici au construit o „Pădure Pedagogică” în care copii au posibilitate să învețe multe lucruri interesante despre rolul celor trei elemente ale naturii: flora, fauna și omul. Această pădure este o adevarată enciclopedie a naturii, care educă copii să fie mai responsabili și solidari.

 

Pot să spun, că din prima mi-a plăcut la Tășuleasa Social: de la voluntarii care au fost cu noi atât de generoși și bine primitori, până la peisajul fermecător. M-a încântat mult entuziasmul și blândețea cu care voluntarii lucrează cu copii – sunt adevărați artiști. Știam că există oameni pe lumea aceasta, care fac bine din plăcere nu contra plată. N-am gândit că o să-i cunosc tocmai aici la 1100 de metri altitudine la hotarul dintre Transilvania și Bucovina. Aceștia sunt oameni adevărați!!!”
Sergiu Leanca, 27 ani, însoțitor Chișinău

Share on

Curățenia de toamnă Piatra Fântânele, 17.11.2012

Acțiunea s-a desfășurat la Piatra Fântânele, de la drumul europen până la campusul Tășuleasa Social, dar și în împrejurimi pe o distanță de circa 3 km.

Pădurea pedagogică – 8000 de puieți plantați în Șieu Magheruș

Tăşuleasa Social a construit în parteneriat cu Coca-Cola HBC România Pădurea Pedagogică, care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine 34 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă.