Camionul de Crăciun 2014

23 decembrie 2014

Pentru noi, Sărbătorile de Iarnă înseamnă și bucuria pe care o putem aduce în casele oamenilor prin tradiționala acțiune “Camionul de Crăciun”.

Pentru noi, Sărbătorile de Iarnă înseamnă și bucuria pe care o putem aduce în casele oamenilor prin tradițonala acțiune “Camionul de Crăciun” , acțiune organizată în parteneriat cu asociația Die Johanniter Unfall-Hilfe.

 

Anul acesta voluntarii Tășuleasa Social au participat la distribuirea cadourilor din cele 17 camioane încărcate în Germania în 168 de localități din județele Bistrița Năsăud, Cluj, Suceava și Mureș unde au fost așteptate de 20.400 de copii.

 

Darurile au fost distribuite în următoarele localități: Viișoara, Sărata, Bistrița Bârgăului, Colibița, Budești, Budești-Fânațe, Țagu, Tâgșoru, Căianu Mic, Căianu Mare, Dobriș, Ciceu-Poieni, Satu Nou, Petriș, Orheiu Bistriței, Chiuza, Săsarm, Piatra, Mireș, Dumitra, Cepari, Tarpiu, Dumitrița, Budacu de Sus, Ragla, Joșenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Stramba, Lechința, Sângeorzu Nou, Bungard, Vermeș, Chiraleș, Tigau, Sâniacob, Mărișelu, Barla, Măgurele, Sântioana, Domnești, Jeica, Neteni, Miceștii de Câmpie, Visuia, Fântânița, Milaș, Orosfaia, Comlod, Ghemeș, Hirean, După-Deal, Monor, Gledin, Nimigea de Jos, Nimigea de Sus, Mititei, Mocod, Mintiu, Taure, Mogoseni, Florești, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Rodna, Valea Vinului, Runcu Salvei, Sânmihaiu de Câmpie, Stupini, Zoreni, Salcuta, Spermezeu, Dumbravița, Dobricel, Sita, Hălmăsău, Păltineasa, Lunca-Borlești, Șesuri, Silivașu de Câmpie, Fânațele Silivașului, Draga, Porumbeni, Târlișua, Agrieș, Agrieșel, Borleasa, Cireași, Oarzina, Lunca Sătească, Molișet, Răcăteș, Șanț, Valea Mare, Șieu Odorhei, Cristur-Șieu, Coasta, Bretea, Sirioara, Agrișu de Jos, Agrișu de Sus, Șieu, Ardan, Posmuș, Șoimuș, Șieuț, Rustior, Sebiș, Lunca, Teaca, Viile Tecii, Pinticu, Archiud, Budurleni, Ocnița, Tiha Bârgăului, Tureac, Mureșenii Bârgăului, Piatra Fântânele, Ciosa, Uriu, Cristeștii Ciceului, Ilișua, Hăsmașu Ciceului, Urmeniș, Sopteriu, Deuseni, Fânațe, Câmp, Scoabe, Podeni, Coseriu, Valea, Valea-Mare, Zagra, Poienile Zagrei, Suplai, Perișor, Aluniș, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Poiana Stampei, Dornișoara, Tataru, Cosna, Grădinița, Tesna, Poiana Vinului, Poiana Negri, Gligu, Smizi, Dorna Candreni, Gura Haitii, Neagra Sarului, Saru Dornei, Panaci, Glodu, Păltiniș, Coverca, Batoș, Dedrad, Goreni, Uila, Pata-Rât, Reteag și Bața.

 

O acțiune de asemenea amploare nu ar funcționa fără sprijinul autorităților locale. Le mulțumim doamnei Camelia Tabără, Inspector Școlar General al județului Bistrița-Năsăud, domnilor Ovidiu Frenţ – Subprefectul județului Bistrița și Florin Furnea – Șeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, care au participat în mod direct alături de voluntarii Tăşuleasa Social la distribuirea cadourilor, astfel încât acțiunea s-a desfășurat în condiții de ordine și siguranță.

 

Am aflat în acest an ce îi motivează pe cei care vin să distribuie cadourile (timponline.ro):
Doru Ilieş – Bistriţa: „Vin la Camionul de Crăciun pentru că întâlnesc atât de mulţi copii fericiţi care au o expresie extraordinară în momentul în care primesc un dar. Acest lucru îmi dă putere şi-mi transmite acel gând frumos. De aceea vin fiindcă vreau să contribui cu tot ce pot pentru ca această acţiune să meargă mai departe. Anul acesta merg pe un traseu nou, mai dificil fiindcă mergem pe un drum european, foarte circulat, iar copiii sunt nerăbdători să primească daruri, trebuie să avem foarte multă grijă să nu existe probleme şi incidente neplăcute”.

 

Viorica Farcane – Cluj: „Facem de mai multă vreme acţiuni de voluntariat. Cele mai consistente sunt aici, la Tăşuleasa Social. Venim din dorinţa de a ajuta, de a contribui cu ce putem la lucrurile frumoase care se pot face chiar şi cu puterile noastre, fără multe resurse, doar cu dorinţă, voinţă şi bucurie. Venim a treia oară la Camionul de Crăciun. Cea mai mare bucurie este a noastră, ca intermediari, pentru că suntem cumva între bucuria celor care oferă şi bucuria celor ce primesc. Noi suntem cel mai câştigaţi”.

 

Flaviu Olinca – Bistriţa: „Nu e aşa că e foarte frumos să participi la cea mai mare acţiune din România pe tema aceasta? Eu particip de vreo trei ani. Copiii se bucură, ne bucurăm şi noi, iar anul acesta schimbăm puţin lucrurile. Îi vom ruga şi noi pe ei câte ceva: să planteze copaci de Ziua Arborelui. Şi zece copaci dacă se plantează, e mai mult decât nimic. Tăşuleasa arată, de la un an la altul, că e un ONG foarte puternic, probabil cel mai puternic din România din câte ştiu eu”.

 

Lina Ţărmure – Bistriţa: „Am venit la Camionul de Crăciun pentru că simt că fac ceva bun pentru aceşti copii care nu sunt atât de norocoşi ca şi noi şi satisfacţia e foarte mare. Oricât de greu ar fi să ridic pachete, să stau în frig, eu spun că merită. E prima oară când particip la Camionul de Crăciun. Până acum am fost la împăduriri, la alte acţiuni. Abia aştept să văd cum va fi”.

 

Iulia Sabău – Bistriţa: „Eu mă bucur foarte mult să văd feţele copiilor atunci când primesc un cadou. E un sentiment foarte frumos. Asta mă face să vin în fiecare an chiar dacă e frig şi pachetele sunt grele. E mulţumirea aceea când îi vezi pe copii, extraordinară. Nu am dormit deloc azi noapte, de nerăbdare să mă întâlnesc cu ceilalţi voluntari, cu prieteni din toată ţara. Când ne vedem e super fain”.

 

Codrin Kruijne – Olanda: „Sunt voluntar Tăşuleasa din Olanda. M-am născut şi am crescut în Olanda, dar mama e din zonă. Acum doi ani m-am întâlnit cu Tăşu, am fost la împăduriri şi la maratonul Via Maria Teresia şi am zis că vreau neapărat să particip la Camionul de Crăciun. Am vrut şi anul trecut, dar nu am putut veni. Mi-am luat acum bilet din timp. Am pornit ieri din Olanda şi fix ieri au căzut 30 de centimetri de zăpadă dintr-o dată. Nu mergeau trenurile, am avut peste 4 ore întârziere cu avionul. Am ajuns ieri seară la Tăşu, la miezul nopţii, la timp ca să fiu azi, aici. Până acum, toate activităţile Tăşu au fost foarte impresionante pentru mine pentru că se adună oameni faini pentru un scop bun şi e o atmosferă foarte pozitivă, creativă şi plăcută. Nu e numai muncă, e şi plăcerea de a face lucruri împreună. Mi-a plăcut şi la împăduriri, şi astă vară, am auzit şi veştile frumoase despre Camionul de Crăciun şi am zis că vin. Iată-mă!”

 

prof. univ. Mircea Miclea – Cluj: „Mergem cu acelaşi mesaj că noi oferim nişte cadouri, dar aşteptăm, fără să forţăm pe nimeni, ca în schimbul acestor cadouri, să dobândească un pic de responsabilitate. În 28 martie, când va fi Ziua Arborelui, sperăm să planteze fiecare copil un copac. Le vom da tot concursul. În felul acesta, noi sperăm să construim ceva din responsabilitatea socială pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi. De la un an la altul, eu observ că sunt tot mai mulţi elevi de liceu sau şcoală gimnazială care sunt tot mai interesaţi de voluntariat. Anul acesta sunt peste 20.000 de beneficiari ai acestor cadouri, ceea ce înseamnă că a crescut, de la un an la altul, numărul celor care primesc aceste cadouri. Eu cred că lucrurile vor merge spre bine. Noi prezentăm aceste pachete ca pe nişte daruri, nu sunt ajutoare. Vedeţi, în Germania, după război, a început Planul Marshall. Familiile germane primeau în fiecare an câte un cadou. A ţinut acest plan până în momentul în care familiile germane care primeau aceste cadouri de la americani au decis că nu mai au nevoie de ele şi că le pot da mai departe. Probabil că şi noi ne vom opri să dăm aceste cadouri când beneficiarii pe care noi îi vizăm vor considera că nu mai au nevoie de ele şi că pot să le dea altora care sunt mai necăjiţi”.

 

Alin Uhlmann Uşeriu – preşedintele Asociaţia Tăşuleasa Social: „Mergem, în final, în 168 de localităţi. Avem 17 camioane. Se merge în Suceava, Mureş, Cluj şi în Bistriţa-Năsăud, cel mai mult. Distribuim cadouri la 20.400 de copii. Mai avem daruri şi pentru persoane cu nevoi speciale pe care le vom distribui zilele următoare cu fundaţii cum ar fi Inocenţi. Au venit foarte mulţi voluntari români, nici măcar nu i-am putut lua pe toţi cei care ar fi vrut să participe. Avem 62 de voluntari din Germania, au venit şi din Olanda. Sunt din toată ţara. Această acţiune e foarte iubită, se împarte toată ziua bucurie dintr-un capăt în altul într-o rază de 400 de km. E o acţiune foarte frumoasă”.

Share on

Perdea forestieră în Feleacu

250 de voluntari Tășuleasa Social au dus la bun sfârșit o nouă acțiune de plantare.

Împădurirea de toamnă

Plantarea de toamnă din acest an a adus din nou voluntarii Tășuleasa Social în comuna Budești Fânațe.