Atelierele Tășuleasa – Schimb de experiență interculturală

Iulie 2016

30 de elevi germani împreună cu voluntarii Tășuleasa au fost găzduiți timp de o zi și o noapte la 25 de familii din Sânmihaiu de Câmpie.

30 de elevi germani împreună cu voluntarii Tășsuleasa au fost găzduiți timp de o zi și o noapte la 25 de familii din Sânmihaiu de Câmpie (10-17 iulie).

 

Experimentul, pentru că așa pare a fi potrivit să îl numim, a pornit ca orice experiment, de la o premisă. Pentru noi, această premisă a fost una la care ne-am gândit bine: este adevărat că aproape jumatate din populația României trăiește la țară, uneori se spală “la lighean” sau împarte singurul pat din casa și este la fel de adevărat că de câțiva ani încoace, colaborările noastre cu germanii au adus tot mai mulți elevi și tot mai multe proiecte faine care s-au materializat în grădina noastră de la Tășuleasa. Am simțit că partenerii noștri, S.I.R Langezenn și P.U.R Penzberg erau pregătiți să ducă experiența de voluntariat la un nou nivel, unul de umanitate și poate și mai bine spus, mai adevărat, de prietenie.

 

Doar anul acesta, aproape 600 de copii de toate vârstele și de peste tot din țară, au trecut prin Pădurea Pedagogică luând parte la ateliere cu temă ecologică sau de voluntariat. Printre acești 600, se numără și cei 25 de copii din Sânmihaiu de Câmpie, participanți la acest proiect nou. Întâlnirea lor cu elevii germani, care vin aici deja din tradiție, a venit cumva ca un pas natural pe care Tășuleasa și-a propus să îl facă anul acesta, pentru continuitate și din entuziasm.

 

Se spune că locul contează mai puțin decât oamenii. Unii germani ne-au povestit că au locuit într-o casă mare, că au dormit într-un pat dublu și jumatate, alții ne-au povestit că mașina în care au călătorit prin sat nu ar fi trecut testul TÜV din Germania. Mulți au fost încântați să mănânce șnitel la micul dejun. Au fost puțini care au mărturisit că nu s-au spălat pe dinți pentru că nu prea înțelegeau unde ar trebui să o facă. Nimic nu a contat mai mult pentru noi decât feedback-ul pozitiv pe care l-am primit de la ei și bucuria pe care am simțit-o în jur, entuziasmul adevărat al sătenilor care dincolo de orice lipsuri, au reușit să transmită această bucurie și musafirilor, fiind niște gazde minunate… și faptul că ne-a prins și miezul nopții povestind despre „cum o fost”.

 

Mulțumim tare mult tuturor familiilor implicate în proiect, conducerii școlii gimnaziale din Sânmihaiu de Câmpie și desigur, nu în ultimul rând, prietenilor noștri din Germania!

Share on

Atelierele Tășuleasa – Leoni Summer Camp

Leoni: zile verzi și copiii

Ziua bună, ziua voluntarilor mici – copiii câștigători în Pădurea Pedagogică (2)

"Ziua Bună - Ziua Voluntarilor Mici" 2016 a ajuns la final!