”Cine lasă un copac mi-e ca un frate, cine plantează un copac, mi-e ca doi! Cine învață și respectă pe cei doi mi-e ca o familie!”
În 2000, când am căutat un nume pentru organizația noastră, toate cele la care ne-am gândit erau deja ocupate. Ne-am hotărât atunci să luăm numele muntelui care ne ocrotește si la poalele căruia ne-am construit o țară: Tășuleasa.
E greu să punctăm fiecare pas pe care l-am parcurs pentru a ajunge ceea ce suntem azi. Cateva din jaloane importante au fost:
- În 2004 am început să plantăm împreună cu voluntari.
- În anul 2007 am început prima parte a proiectului Verde 003.
- În 2010 am demarat proiectul Pașaportul Verde, implementând un nou sistem de colectare selectivă a deșeurilor în zone rurale.
- În 2011 am construit prima Pădure Pedagogică din țară.
- În 2012 am început proiectul european de revizuire a Planului de Management în Parcul Național Munții Călimani.
- În 2014 am reamenajat un drum istoric ce străbate Munții Călimani – Via Maria Theresia și am organizat un maraton pe acest traseu, prin care promovăm sportul în aer liber și încurajăm turiștii să descopere frumusețea acestor locuri.
- În 2015 am devenit profesori ai primei școli ce își ține cursurile sub cerul înstelat în aerul tare al înălțimilor – Școala de Mers pe Munte.
Pe parcurs am construit un campus în vârful muntelui Bârgăului, lângă Pasul Tihuța, și am creat un loc în care să aducem tineri pe care să îi pregătim, să îi învățăm ce înseamnă să fie voluntari și de ce e important să le pese. Ne-am propus să schimbăm mentalitățile celor din jur și să arătăm că tinerii doresc să se implice în rezolvarea unor probleme sociale. I-am ascultat pe voluntarii noștri, i-am lăsat să își exprime propria cultură, propriile valori și atitudini.
Tinerii care au participat la acțiunile asociației au fost pregătiți să desfășoare pe cont propriu activități similare și să facă, la rândul lor alte campanii sociale. De-a lungul timpului, am lucrat cu adolescenți care se confruntau cu diverse probleme: deținuți din închisorile pentru minori, copii din zone defavorizate social, cazuri de elevi cu abandon școlar sau surdo-muți.