“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

2016-08-11 - Tasuleasa - banner - parteneriat - v1 - gabriel

 

 

Te-ai gândit vreodată cum e să dormi pe munte?

 

Tăşuleasa Social îşi continuă lecţia de dragoste faţă de natură și în 2017 prin proiectul de educație montană Școala de Mers pe Munte #3! Anul acesta vom selecta încă 200 de persoane (împărțite în 8 grupe) și le vom instrui în tainele mersului pe munte.

 

A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă  faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate exhaustiv în formă didactică şi practică. Noi, cei de la Tăşuleasa Social credem că astfel de cunoştinţe ne sunt de folos şi dincolo de domeniul lor specific, lecţia muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoşi, mai solidari, mai sensibili la frumos şi mai responsabili faţă de natură.

 

În 2015 și 2016 am organizat primele două ediții ale Școlii de Mers pe Munte, prin care am instruit 600 de persoane dornice să învețe lecția muntelui. Entuziasmul și numărul mare a celor care au aplicat ne-au convins de utilitatea și reușita unui astfel de program și ne-au încurajat să continuăm Şcoala de Mers pe Munte #3. Este un proiect destinat persoanelor adulte din România și Republica Moldova, în cadrul căruia se prezintă cunoştinţe teoretice și practice în mod structurat. Proiectul contribuie, în acest fel, la valorificarea potenţialului turistic al zonei: Munţii Călimani îi întâmpină pe turişti cu locuri şi peisaje spectaculoase, cu un parc naţional, o amplă reţea de trasee turistice şi localnici primitori.

 

 

Cui se adresează «Şcoala de Mers pe Munte»?

 

Se pot înscrie persoane neexperimentate/”începătoare” cu vârsta peste 18 ani, care sunt interesate să afle mai multe despre drumeţie montană/ hiking şi geografie montană, mediu înconjurător şi protejarea acestuia, precum şi legătura dintre aceste noțiuni și voluntariat. Încurajăm să se înscrie persoane din toată România și din Republica Moldova.

 

Obiective

 

Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare referitoare la mersul pe munte şi prin punerea acestora în practică.

 

Obiectivul secundar este acela de a pune în valoare potențialul natural al Munților Călimani, a Țării Dornelor și al împrejurimilor.

 

Cum?

 

În primul rând te înscrii. Persoanele selectate vor participa la workshop-uri, în cadrul cărora vor dobândi informații teoretice și practice despre cum se merge pe munte, despre cum să ne comportăm sau cum să acționăm în diferite situații în timpul drumeției: orientare turistică, campare, pregătirea echipamentului, decizii în situații neprevăzute, noțiuni de prim-ajutor, despre etică pe munte și multe altele. După aceste cursuri, participanții vor aplica cele învățate în cadrul unei drumeții pe munte împreună cu instructorii.

 

Când, pe ce durată, unde?

 

Cei dornici să se înscrie o vor putea face (completând formularul de mai jos) începând cu data de 15 mai, termenul limită fiind 14 iunie ora 23:59.

 

Persoanele care se potrivesc cel mai bine profilului căutat de noi și care ne vor convinge, vor fi selectate și anunțate până la data de 17 iunie 2017. *Vom ține cont și de cei care s-au înscris în anii precedenți, dar nu au fost selectați.

 

Şcoala de Mers pe Munte îşi va deschide porţile pentru persoanele selectate pe data de 2 august. Fiecare participant va petrece în cadrul proiectului câte 4 zile și 4 nopți, din care două în campusul Tăşuleasa Social din Pasul Tihuța (a se vedea harta) şi două cu cortul în Munții Călimani. Plecarea se face în dimineața celei de-a 5-a zi. Programul se încheie la data de 20 august 2017.

 

Workshop-urile

 

Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte două persoane de la Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist și ne vom bucura să revedem o parte din instructorii ce au inspirat grupele trecute. O descriere a acestora o veți găsi în curând pe pagina noastră de Facebook.

 

Cum se ajunge la Tășuleasa Social?

 

Școala de Mers pe Munte începe în campusul de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța. Adică în satul Piatra Fântânele, jud. Bistrița-Năsăud. Dacă ai ajuns la Piatra Fântânele cu autocarul, până la campusul Tășuleasa Social se poate veni la pas (2,5km). Dacă ai ajuns cu automobil propriu, poți parca la noi în curte.

 

Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 08-13, începând cu prima zi în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se poate pleca de la Tășuleasa este 11-13, în cea de-a cincea zi.

 

Fiecare participant trebuie să își asigure transportul până la/de la noi. Vă rugăm să vă interesați de trenuri și de autocare pentru drumurile tur-retur, astfel încât să vă încadrați în intervalele mai sus menționate. Putem oferi sugestii de transport pentru fiecare oraș de unde veniți (orar, trenuri, autobuze etc). Odată selectați, vă vom oferi mai multe detalii prin e-mail.

 

Ce le oferim participanţilor?

 

Cheltuieli și ce trebuie să aibă participanţii asupra lor?

 

Pentru că ne dorim să implicăm cât mai multe persoane în acest proiect, fiecare participant selectat va trebui să plătească suma de 100 lei. Prin această donație putem să autosusținem proiectul și să participe în plus 50 de persoane începătoare ca și tine.

 

Pe lângă curiozitate şi entuziasm, mai aveţi nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine (vi se vor furniza detalii suplimentare după selecție). De restul de ocupăm noi. Fiți bineveniți!

 

Impresii de la SDMPM

 

”Am reușit în 4 zile să cunosc niște oameni extraordinari și să asimilez informații pe care altfel, cu greu le-aș fi aflat. Din punct de vedere organizatoric, al cursurilor și al mersului pe munte în sine n-am absolut nimic de reproșat. Totul mi s-a părut perfect organizat și pus la punct. Toată lumea chiar voia să ne învețe ceva și n-am rămas la nicio întrebare fără răspuns. Bravo!” Carmen Bucșa, Sibiu

 

„Am participat la Școala de Mers pe Munte și am sufletul strâns acum că m-am întors în oraș unde priveliștea nu-i la fel, unde oamenii n-au timp și chef, unde nu mai sunteți voi cu spiritul și energia minunată”. Andreea Andrei, Cluj-Napoca

 

”SDMPM a fost o experiență foarte frumoasă în care am întâlnit oameni minunați. Am învâțat că este foarte important să oferi, să dai și pe urmă să aștepți, să ceri. Plecarea mea din campus de la Tășu a fost grea, plină de emoție și am simțit cum o parte din aceste multe responsabilități au fost preluate și de mine.” Mitică Sabie, Vatra Dornei

 

ÎN COLABORARE CU

Vreau să mă înscriu

Te poți înscrie simplu la Școla de Mers pe Munte citind condițiile, iar apoi urmând pașii de mai jos. Pentru alte detalii poți să ne contactezi pe facebook sau pe email, la adresa iulian(at)tasuleasasocial.ro.

Condiții