“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

“Tășuleasa este țara în care mi-ar plăcea să trăiesc.“

2016-08-11 - Tasuleasa - banner - parteneriat - v1 - gabriel

Informațiile pentru SDMPM 2017 vor fi disponibile de îndată ce începem să lucrăm pentru ediția 3. Pănă atunci ne puteți urmări pe pagina de Facebook: www.facebook.com/scoalademerspemunte.

 

 

Te-ai gândit vreodată cum e să dormi pe munte?

 

Pentru că nimeni nu s-a născut învăţat să meargă, cu atât mai puţin să meargă pe munte, Tăşuleasa Social, în parteneriat cu Coca Cola HBC a organizat în 2015 o şcoală cu totul şi cu totul deosebită, într-un cadru natural spectaculos din Pasul Tihuța și Munții Călimani.
Entuziasmul și numărul mare a celor care au aplicat în anul 2015, ne-au convins de utilitatea și reușita unui astfel de program și ne-a încurajat să organizăm în acest an ediția a II-a a proiectului “Şcoala de Mers pe Munte”.

Continuăm așadar cu alți 300 de iubitori ai naturii – care vor forma Promoția 2016 a Școlii de Mers pe Munte!

A merge pe munte poate fi o pasiune, un sport, o activitate recreativă – dar oricare dintre acestea presupune o serie de cunoştinţe referitoare la tehnici, echipament, orientare în teren şi în primul rând atitudine responsabilă faţă de munte. Astfel de cunoştințe se dobândesc de multe ori cu preţul unor greşeli trăite pe propria piele, iar pentru cei norocoşi din experienţele trăite de alţii. Rareori le găsim prezentate exhaustiv în formă didactică şi practică. Noi, cei de la Tăşuleasa Social credem că astfel de cunoştinţe ne sunt de folos şi dincolo de domeniul lor specific, lecţia muntelui ajutându-ne să devenim mai omenoşi, mai solidari, mai sensibili la frumos şi mai responsabili faţă de natură.

 

 

Cui se adresează «Şcoala de Mers pe Munte»?

 

Se pot înscrie persoane neexperimentate, cu vârsta peste 18 ani, care sunt interesate să afle mai multe despre drumeţie montană/ hiking şi geografie montană, mediu înconjurător şi protejarea acestuia, precum şi legătura dintre aceste noțiuni și voluntariat. Încurajăm să se înscrie persoane din toată România și din Republica Moldova.

 

De asemenea ne adresăm și comunităţilor locale, atât în scopul instruirii tinerilor din zonă asupra problemelor de mediu/ aspectelor ce ţin de mediul înconjurător, cât şi în vederea explorării potenţialului natural al zonei şi creării unei surse alternative de venit pentru tinerii din zonă.

 

Obiective:

 

Obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ și sănătos prin dobândirea cunoştiinţelor necesare referitoare la mersul pe munte şi prin punerea acestora în practică.

 

Obiectivul secundar al proiectului este educarea persoanelor din Țara Dornelor cu privire la mediul înconjurător, la protejarea acestuia și la potențialul turistic al cadrului natural din zonă. În acest scop vom pune la dispoziția a 10 de tineri din zonă un curs prin care aceștia vor putea aplica să fie instruiți și certificați ca ghizi locali de turism.

 

Cum?

 

Persoanele selectate vor participa la workshop-uri, în cadrul cărora vor dobândi informații teoretice și practice despre cum se merge pe munte, despre cum trebuie să ne comportăm sau cum acționăm în diferite situații în timpul drumeției: orientare turistică, cum se campează, pregătirea echipamentului, ce facem în caz că ne prind tunete și fulgere pe munte, noțiuni de prim ajutor, despre etica muntelui și multe multe altele. După aceste cursuri, participanții vor aplica cele învațate în cadrul unei drumeții pe munte de 2 zile împreună cu instructori atestați.

 

Înscrierea/Selecția

 

Cei dornici să se înscrie o vor putea face (completănd formularul de mai jos) începând cu data de 19 mai, termenul limită fiind 3 iulie ora 23.59.

Persoanele care se potrivesc cel mai bine profilului căutat de noi și care ne vor convinge, vor fi selectate și anunțate până la data de 6 iulie 2016. Ba mai mult, așa cum am menționat anul trecut, vom ține cont și de persoanele care nu au fost selectate la ediția din 2015, dar se vor înscrie din nou.

 

Când, pe ce durată, unde?

 

Şcoala de Mers pe Munte îşi va deschide porţile pentru persoanele selectate pe data de 15 august. Fiecare participant va petrece în cadrul proiectului câte 4 zile și 4 nopți, din care două în campusul Tăşuleasa Social din Pasul Tihuța (a se vedea harta) şi două cu cortul în Munții Călimani. Plecarea se face în dimineața celei de-a 5-a zi. Programul se încheie la data de 12 septembrie 2016.

 

Workshop-urile

 

Cursurile vor fi susținute de persoane iubitoare de munte, atestate, cu o vastă experiență în instruirea și organizarea de drumeții montane (fiecare grupă va avea în componență și câte două persoane de la Salvamont). Totul se va desfășura într-un cadru profesionist și ne vom bucura să revedem o parte din trainerii ce au inspirat seria trecută. O descriere a acestora o veți găsi în curând pe pagina noastră de Facebook.

 

Transportul până la Tășuleasa Social

 

Școala de Mers pe Munte este GRATUITĂ. Transportul este singura cheltuială pe care va trebui să o suporte fiecare participant. Dacă ai ajuns la Piatra Fântânele, până la campusul Tășuleasa Social se poate veni la pas (2,5 km).

 

Intervalul orar în care se poate ajunge la Tășuleasa este 08-13, începând cu prima zi în care participantul a fost programat. Intervalul orar în care se poate pleca de la Tășuleasa este 11-13, în cea de-a cincea zi.

 

Vă rugăm tare mult să vă interesați de trenuri și de autocare pentru drumurile tur-retur, astfel încât să vă încadrați în intervalele mai sus menționate. Putem oferi sugestii de transport pentru fiecare oraș de unde veniți (orar, trenuri, autobuze etc). Odată selectați, vă vom oferi mai multe detalii prin e-mail.

 

Ce le oferim participanţilor?

 

Tăşuleasa Social pune la dispoziţia participanţilor spaţii de cazare în cabane dotate cu grup sanitar, sală de mese şi spaţii optime pentru susţinerea cursurilor specifice.

 

Participanţilor li se asigură materiale de calitate necesare drumeției pe munte (cort, sac de dormit, izopren, rucsaci etc).

 

Pentru că siguranța este unul dintre aspectele noastre prioritare, vom încheia asigurări de sănătate fiecărui cursant pentru toate zilele în care va participa la proiect. De asemenea, vom avea truse de prim ajutor în timpul drumeției.

 

Sunt asigurate 3 mese pe zi, în fiecare dintre cele 4 zile ale şcolii de mers pe munte. Celor vegetarieni le putem asigura un meniu adecvat.

 

Este asigurat transportul între Tășuleasa Social și Munții Călimani.

 

Dacă aveți nevoie de consultanță, sfaturi prietenoase și alte informații le transmitem cu drag prin email.

 

Ce trebuie să aibă participanţii asupra lor?

 

Pe lângă curiozitate şi entuziasm, mai aveţi nevoie doar de o pereche de bocanci şi de haine adecvate activităţilor outdoor la altitudine (vi se vor furniza detalii suplimentare după selecție). De restul de ocupăm noi. Fiți bineveniți!

 

Impresii de la SDMPM 2015

 

”Am reușit în 4 zile să cunosc niște oameni extraordinari și să asimilez informații pe care altfel, cu greu le-aș fi aflat. Din punct de vedere organizatoric, al cursurilor și al mersului pe munte în sine n-am absolut nimic de reproșat. Totul mi s-a părut perfect organizat și pus la punct. Toată lumea chiar voia să ne învețe ceva și n-am rămas la nicio întrebare fără răspuns. Bravo!” Carmen Bucșa, Sibiu

 

„Am participat la Școala de Mers pe Munte și am sufletul strâns acum că m-am întors în oraș unde priveliștea nu-i la fel, unde oamenii n-au timp și chef, unde nu mai sunteți voi cu spiritul și energia minunată”. Andreea Andrei, Cluj-Napoca

 

”SDMPM a fost o experiență foarte frumoasă în care am întâlnit oameni minunați. Am învâțat că este foarte important să oferi, să dai și pe urmă să aștepți, să ceri. Plecarea mea din campus de la Tășu a fost grea, plină de emoție și am simțit cum o parte din aceste multe responsabilități au fost preluate și de mine.” Mitică Sabie, Vatra Dornei

 

ÎN COLABORARE CU

Vreau să mă înscriu

Te poți înscrie simplu la Școla de Mers pe Munte urmând cei trei simpli pași de mai jos. Pentru alte detalii poți să ne contactezi pe facebook sau pe email, la adresa iulian(at)tasuleasasocial.ro.

Condiții