Tabăra internațională Rotary la Tășuleasa 2014

21 iulie - 1 august 2014

Organizatăa sub tema „Natură și Cultură” de către Rotary Club Bistrița Nosa, tabăra a reunit copii și tineri din 13 ţări.

 

În acest an, Tabăra Internaționala Rotary a fost găzduită de Tășuleasa Social în perioada 21 iulie -1 august.

 

Organizată sub tema „Natură și Cultură” de către Rotary Club Bistrița Nosa, tabăra a reunit copii și tineri din 13 ţări, inclusiv România, care au avut parte de activități educative, distracție și bineînteles de o lecție despre voluntariat.

 

Cei 37 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani au provenit din: Slovenia, Franța, Rusia, SUA, Marea Britanie, Turcia, Israel, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Cehia și România. Copiii veniți din afara României, 15 la număr, au petrecut în tabăra 10 zile, în timp ce copiii români au petrecut câte 5 zile, în două serii.

 

Tinerii români proveniți din 6 județe ale tării au fost selecționați și sponsorizați de câte un club Rotary din aceste zone. Astfel au participat: un tânăr din Constanța, 6 tineri din Năsăud, o tânără din Cluj, 3 tineri din Ploiești și 9 tineri din Bistrița, din care 3 sponsorizați de către Rotary Club Bistrița și 6 de către clubul organizator al taberei, Bistrița Nosa.

 

Pe parcursul celor 10 zile, tinerii au avut un program complex, ce a inclus activități educative, atât în Pădurea Pedagogică, cât și la Centrul de Educație de la Dorna Candreni.

 

Organizatorii au făcut posibile și excursii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Bistrița – tur de oraș și vizită la Biserica Evanghelică, Mănăstirea Piatra Fântânele, Castelul Dracula, Liceul de Arte Corneliu Baba din Bistrița, dar și Școala primară de la Ciosa.

 

Printre activitățile cele mai îndrăgite de copii se numără cele două excursii în Parcul Național Călimani. Tinerii au avut ocazia să se angreneze în cel mai nou proiect al asociației – Via Mariei Theresia – aducându-și în mod voluntar aportul la reamenajarea drumului ce va deveni gazda unor evenimente sportive în cel mai scurt timp.

 

În altă zi programul a inclus parcurgerea unor trasee de drumeție montană, până pe Vârful Strâcior la altitudinea de 1963 de metri, care pentru mulți dintre tineri, a fost cel mai înalt punct în care au ajuns până acum.

„Pentru Tășuleasa Social această tabără reprezintă un vot de încredere internațional și un nou pas înainte în strategia noastră de deschidere a porților. Cu toate că de-a lungul celor aproape 14 ani de activitate ne-au trecut pragul zeci de grupuri din străinătate, niciodată până acum această mică țară Tășuleasa nu a găzduit 13 țări deodată. Consider că succesul acestei tabere ne spune multe despre măsura în care metodele noastre sunt eficiente la nivel internațional și nu doar local”, a declarat Alin Uhlmann Ușeriu.

 

„În fapt, acest proiect se află deja în cel de al patrulea an de derulare. A început cu copii din Moldova aflați în situații de dificultate și a continuat cu copii din Bistrița. Reușita acestei colaborări cu Tășuleasa Social ne-a încurajat să trecem la un alt nivel. Am acreditat tabăra în rețeaua Rotary Internațional și astfel a devenit o tabără internațională. Proiectul a reprezentat și o premieră, fiind pentru prima dată când limba de comunicare în tabără a fost limba engleză”, a afirmat Marsineta Vaida, președintele în exercițiu a clubului Rotary Bistrița Nosa.

Share on

Maratonul Via Maria Theresia – prima ediție

Împreună cu voi, începe povestea Via Maria Theresia.

Amenajare Via Maria Theresia

Peste 150 de voluntari, tineri și adulți, români, germani și americani, s-au implicat în readucerea la viață a potecii tematice Maria Theresia.