Ecologizare în Peștera Izvorul Tăușoarelor

Bistrița-Năsăud, 28.05.2012

Cele mai îndepărtate scări de lemn au fost aduse de la peste 400 de metri de la intrare, pe o diferenţă de nivel de 120 de metri, însemnând depăşirea mai multor verticale.

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social, a derulat, timp de două zile, o acţiune de ecologizare la Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei. Scopul acestei activităţi a fost îndepărtarea din mediul cavernicol a rămăşiţelor de lemn, foste scări scoase din uz, rod al activităţii antropice de peste jumătate de secol. Aceste scări au fost treptat înlocuite cu echipări permanente, din duraluminiu, inerte din punct de vedere biologic şi chimic. Datorită faptului că materialul lemnos în descompunere reprezintă un aport organic artificial care perturbă fauna cavernicolă, evacuarea acestora a devenit importantă pentru ecosistem.
În prima zi, voluntarii speologi năsăudeni au executat echipări de trasee şi au balizat în subteran siturile cu material lemnos, făcându-se identificarea lemnelor care au ajuns în peşteră ca urmare a unei activităţi antropice şi conservându-se trunchiurile aduse de pârâul Gersei, în perioada în care peştera era una de tip captator.
A doua zi au fost extrase şi depozitate în exteriorul peşterii peste 1500 de kg de material lemnos în descompunere, prin detaşarea acestuia în subteran şi ridicarea la suprafaţă, cu ajutorul scripeţilor şi al corzilor, dar şi prin tehnica „din mână în mână”.

 

052812132324576657_10150902713924765_727060739_n

 

La acţiune a participat Asociaţia Tăşuleasa Social cu voluntari veniti din: Bucureşti, Cluj, Galati, Bistriţa, Bacău, Vatra Dornei, Republica Moldova și Germania, tinerii au fost conduşi de Alin Ulhmann-Uşeriu, iar alături de aceştia au fost şi speologii voluntari din Năsăud, Sângeorz-Băi şi Bistriţa. Au fost desfăşurate importante mijloace tehnice: maşini de teren, generatoare de energie electrică, sisteme de iluminat cu leduri şi halogen, echipamente de alpinism şi de protecţie, echipamente forestiere.

 

Pentru protecţia mediului cavernicol, nu s-au folosit fierăstraie cu motoare pe benzină, toate lemnele fiind secţionate cu fierăstraie manuale.

 

Acţiunea a fost una de o mare complexitate tehnică, şi a necesitat un substanţial efort fizic şi logistic, deoarece peştera este una cu un mare declivaj. Cele mai îndepărtate scări de lemn au fost aduse de la peste 400 de metri de la intrare, pe o diferenţă de nivel de 120 de metri, însemnând depăşirea mai multor verticale. După aprecierea custodelui peşterii, Crin Theodorescu, au fost extras din cavernament trei sferturi din materialul lemnos de origine antropică, urmând ca printr-o acţiune similară, să fie evacuate şi cele rămase. Vor fi lăsate în peşteră doar lemnele care au fost aluvionate natural sau care, prin îndepărtarea lor, pot pune în pericol integritatea fizică a voluntarilor.
Trebuie menţionată participarea Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, prin comisarul Gabriel Petraş, care alături de soţia sa, Alexandra Petraş, au muncit efectiv alături de voluntarii Tăşuleasa Social şi de speologi la acţiunea de ecologizare.

Share on

Liceenii din Bavaria la Tășuleasa Social

Pentru proiectul lor tinerii și-au strâns banii necesari cumpărării materialelor și și-au pus la punct teoria, fiind o necesitate pentru un lucru bine făcut.

Împăduriri

Acțiunea s-a desfășurat cu 50 de tineri veniți din Bistrița, București, Cluj, Galați și Republica Moldova, iar la numărătoarea finală s-a anunțat că au fost plantați 3500 de puieți.